- ул.Търговска 57
Български ресторант получава първата световна награда Зелен ключ за ресторант в Източна Европа
Dieci има благословията да се намира в сърцето на България, сред девствени гори, които осигуряват дивеч, трюфели и стотици хранителни съкровища за иновативната кухня, която предлага на своите гости. Но и предоставя на посетителите си досег с безценната природа на страната ни, което е важно изискване на програмата „Зелен ключ”.
Самата сграда на ресторанта е възстановено местно училище с подобрена енергийна ефективност, в което са запазени всички традиционни елементи, реставрирани и красиво изложени са стари мебели и инструменти, всички използвани материали са органични или с еко етикет – в съзвучие с критериите на Зелен ключ.
Денят на собствениците започва в 06:30 сутринта, когато набавянето на продукти им осигурява най-доброто от българската природа с чисти и свежи аромати, които да претворят в ястия с невероятни вкусове – необичайни за обикновеното небце.
Техният ден продължава в зеленчуковата и овощната градина, където отглеждат свои зеленчуци, кореноплодни, плодове и билки за изисканите вечери, които предоставят на гостите си. Това е едно от препоръчителните изисквания на “Зелен ключ”.
Важно е също така да се отбележи, че за своя парник за разсад, бутиков ресторант Dieci разполага със собствена банка за семена за различни видове растения, сред които има сортове български домати на възраст над един век. Някои видове са се считали за изгубени и в Dieci са щастливи, че са ги съхранили. На тези чудеса обаче можете да се насладите през топлите месеци на лятото, тъй като поради принципите си за устойчиво хранене, в бутиков ресторант Dieci се консумират и отглеждат, не само местни храни, но и само сезонни.
Също така Dieci разполага със собствени стаи за ферментация, стаи за отлежаване и кошери за производство на собствен органичен 100% чист мед без влагане на захар.
Съществен елемент от философията за устойчивост е фактът, че цялото електричество и вода в обекта се осигуряват чрез фотоволтаични панели (общо 22) и кладенец, който достига до 63 метра дълбочина. По този начин се гарантира, не само енергийна ефективност, но и енергийна независимост. Програмата „Зелен ключ” изисква сериозно управление на потреблението на енергия и вода, като в Dieci дори са надградили това.
Готвенето се извършва в определени часове на деня по график, съобразен с необходимата мощност за всеки използван уред, която е отбелязана на него. Така не се използва захранване от външната мрежа и процеси, изискващи енергия, се извършват само след като батериите са пълни.
По време на цялата операция по приготовление на храната всеки материал от хартия, пластмаса, метал или стъкло се събира разделно за бъдеща преработка в собствения им център за рециклиране, което със сигурност се е превърнало във втора природа на Джанфранко и Анна. Всички остатъци от храна се поставят в електронен хранителен компостер, който за 10 часа превръща всички органични хранителни отпадъци в полезен органичен компост, който прилича на земна почва. Този компост се съхранява в торби от естествена юта и след това се използва през по-студените месеци за отглеждане в парника им на разсад, който да бъде засаден в края на май в зеленчуковата им градина.
Дори и за опитните одитори на Българско Движение „Син флаг” мерките по рециклиране са изключително впечатляващи.
Всички остатъчни материали се използват повторно или се рециклират:
– стъклото се събира и натрошава в специална машина, сед което се предава за преработка, като никакво стъкло не се изхвърля;
– металът от алуминиеви опаковки, кутии и всякакъв друг останал метал се претопява в специална машина и от него в Dieci правят свои собствени уникални сувенири за гостите си;
– хартията и картоните се раздробяват и се оставят в рециклирана вода от дъждовните колектори. От получения материал с помощта на специална преса се изработват брикети, които се използват като органично гориво за камината през зимата.
– пластмасата се раздробява в специална машина и се отлива във формата на тухла. От получените достатъчно тухли ще бъде изградено ново помещение за рециклиране.
Всички тези невероятно интелигентни и екологични дейности са достъпни за всички гости на ресторанта, които могат да ги видят по време на кратката обиколка преди вечеря. Това е част от мисията на шеф Джанфранко Киарини и шеф Анна Киарини да ги вдъхновят и да ги научат, какво е истинска устойчивост. Същевременно това е важен елемент от образованието за устойчиво развитие на Програмата „Зелен ключ”.
Справедливо е да се спомене, че всички приходи от продажбите на техните ръчно изработени рециклирани сувенири се връщат обратно в общността: с получените средства се заплаща на местните хора да почистват селото и околните гори от пластмаса, стъкло, метал и хартия, като ги предоставят за преработка в центъра за рециклиране на Dieci.
По този начин, не само се подпомага местната общност, но и се образова да мисли екологично, да не замърсява, да събира разделно. Всичко това пълноценно покрива и социалния аспект на програмата „Зелен ключ”.
Но най-впечатляващото е, че освен кулинарната магия, която създават, цялата поддръжка на сградата, градините, пчелите, дърветата, ферментации, отлежаване на месо, дивеч, резервации, счетоводство, маркетинг и социални медии и най вече – устойчивото управление с грижа за природата е в ръцете само на шеф Джанфранко и шеф Анна Киарини.
Самото сертифициране и одит на бутиков ресторант Dieci по програма „Зелен ключ” не се превърна в проверка, а в обмен на опит и полезни идеи, как да бъде съхранена естествената среда, как да бъде ръководен туристически бизнес по най-устойчив начин с разумно потребление на ресурси и управление на отпадъци с безспорен положителен икономически ефект, от което се обогатиха всички страни. Dieci определено се откроява като пример, че устойчивостта може да има и красива, луксозна, вкусна и вдъхновяваща страна, който следва да мотивира и други български туристически обекти да го последват.
Благодарим ви, Джанфранко и Анна, че избрахте България за свой дом и че ни научихте как може да се предоставя най-високо качество на най-ниска цена за природата. Устойчивите ежедневни дейности на бутиков ресторант Dieci покриват всички и дори надграждат много от критериите на Програма „Зелен ключ”.
Материалът Български ресторант получава първата световна награда Зелен ключ за ресторант в Източна Европа е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.