Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Външно министерство с важни новини и съвети към българите в Израел

София. Във връзка с продължаващата напрегната ситуация в Израел, МВнР отправя препоръка към българските граждани, намиращи се в страната, да се регистрират в българското посолство в Тел Авив, като за целта предоставят паспортни данни, местодомуване, статут и телефон за връзка на един от следните електронни адреси: Consulate.Telaviv@mfa.bg и Embassy.Telaviv@mfa.bg .

В същото време се разбра, че е отменен извънредният евакуационен полет за Тел Авив на „Юропиън Еър Чартър“ (European Аir Charter). Самолетът трябваше да излети от България празен и да се върне с пътници от Тел Авив. Полетът е насрочен за утре – 11 октомври.

МВнР и посолството в Тел Авив следят внимателно ситуацията на място и координирано с останалите държави членки на Европейския съюз ще предприемат действия при решение за евентуална евакуация, каквото към момента няма.

Ситуацията е изключително динамична и българските граждани следва да се придържат стриктно към инструкциите на местните власти, като при въпроси, могат да се обръщат към посолството на редовните и спешните телефони, обявени публично.

Посолството в Тел Авив непрекъснато актуализира база данни, в която се записват две групи наши сънародници: – първата са български граждани, краткосрочно пребиваващи в Израел, и изпаднали в трудна ситуация без да могат да се приберат в България, поради отменени полети. Това са и гражданите, които се възползваха, по обективни причини, с предимство от организираните от българското правителство полети; и втора група – това са постоянно пребиваващи в Израел български граждани, повечето от които с двойно гражданство. Тяхната бройка също е динамична. За тази група граждани към момента държавата не предвижда конкретни действия, насочени към организиране на напускането на Израел. Причината е, че за момента, както ние, така и останалите държави-членки не планират евакуация от Израел в пълния смисъл на думата. Следва да се отбележи също, че повечето европейски държави не организират и специални полети за своите сънародници в Израел, тъй като редовни полети продължават да се изпълняват.

Възможностите за чуждите граждани, в т.ч. българските, да напуснат Израел към днешна дата са, както следва:

– чрез авиокомпаниите, продължаващи да изпълняват полети от международно летище Бен Гурион в Тел Авив

– чрез използване на морска връзка от пристанище Хайфа.

ГКПП Аленби с Йордания от тази сутрин е затворено.

 Разбираме трудната ситуация, в която се намират сънародниците ни в Израел, и искаме да ги уверим, че държавата, в лицето на МВнР и посолството в Тел Авив, предприемат необходимото, за да окажат съдействие на българските граждани в нужда в съответствие с нуждите и възможностите.

Припомняме, че мисията има два телефона за спешна връзка, с които гражданите могат да се свързват денонощно:

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

Данни за българските лица, намиращи се на територията на Израел, могат да бъдат изпращани и по електронен път на Consulate.TelAviv@mfa.bg , както и на Ситуационния център в МВнР на

имейл: crisis@mfa.bg 

тел: +359 2 948 24 04

 +359 2 971 38 56

Материалът Външно министерство с важни новини и съвети към българите в Израел е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top