Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Гърция с четири проекта за насърчаване на туризма

Атина. Министърът на туризма Олга Кефалогиани тази седмица представи четири действия за укрепване на интегрираното и устойчиво развитие на туризма с общ бюджет от 387,24 милиона евро, финансирани от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Тези четири действия са насърчаване на устойчивостта на дестинациите, диференциране и подобряване на конкурентоспособността на гръцкия туристически продукт, надграждане на туристическото образование и обучение и засилване на популяризирането на гръцкия туристически продукт с нов подход и използване на нови инструменти, съобщава Moreto.net, позовавайки се на Екатемарини.

Четири основни проекта вече са в ход. Те се отнасят до модернизирането на туристическите пристанища, модернизирането на съоръженията за ски и планински хижи и подобряването на достъпа до плажа. Тези действия имат общ бюджет от 222 милиона евро.

Въпреки това, най-големият проект, който министерството изпълнява, се отнася до туристическите пристанища и модернизирането на тяхната инфраструктура, с цел посрещане на повишеното търсене на пазара и поддържане на конкурентоспособността на туристическия продукт в международен план, с особен акцент върху декарбонизацията, опазването на околната среда и постигане на енергийна ефективност.

Бюджетът му възлиза на 159,2 милиона евро, а бенефициентите включват туристически пристанища за развлекателни лодки – т.е. туристически пристанищни инфраструктури и съоръжения, регулирани от разпоредбите на Закон 2160/93, в яхтени пристанища, заслони и места за акостиране, независимо от времето и статута на тяхното създаване. Крайният срок за подаване на заявления за финансиране е 27 декември, а максималният инвестиционен проект за яхтени пристанища е определен на 10 милиона евро, за заслони на 6 милиона евро и за места за акостиране на 3 милиона евро.

Друга важна група проекти с общ бюджет за публични разходи от 53,7 милиона евро е модернизирането на съоръженията на ски центровете, както и проекти с бюджет за публични разходи от 17,1 милиона евро за подобряване и промяна на достъпа до гръцките плажове.

За обучението по туризъм са осигурени държавни средства в размер на 45,153 млн. евро плюс 10,13 млн. евро за дигитална трансформация на регистъра на туристическия бизнес. Проектите на министерството включват и проект за дестинационен мениджмънт. Други 10 милиона евро са предвидени за дигиталната трансформация на Гръцката национална туристическа организация.

Материалът Гърция с четири проекта за насърчаване на туризма е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top