Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Диамантеният плаж в Исландия и ледниковото езеро Йокулсарлон (снимки)

Рейкявик. През последното десетилетие Исландия се превърна в една от необикновените и мечтани дестинациите в Европа. Това е благодарение на ефирни и изключително фотогенични пейзажи, включващи древни ледници, живописни водопади, гейзери, плажове с черен пясък и още много други уникални атракции, които са като от различна планета. 

Ледниковото езеро Йокулсарлон, намиращо се в югоизточната част на острова, посреща своите туристи с нереална и неподправена природна красота. То е част и от интересната програма на българския туроператор Екзотик Холидей, която сбъдва мечти и позволява на туристите да получат магични преживявания по време на своята разходка с лодка амфибия в ледените води на езерото.

Езерото се е образувало от топенето на изходния ледник Breiðamerkurjökull. Той е част от най-големия ледник в Европа Ватнайокутл (Vatnajökull). Преди векове ледникът е стигал до Атлантическия океан, но с глобалното затопляне и топенето на ледовете се е образувало езерото. Така в наши дни то е с площ от 18 квадратни километра и е най-дълбокото в Исландия. Тази лагуна става все по-голяма, тъй като редица айсберги се откъсват от ледника Ватнайокутл и се отклоняват в езерото.

ИСЛАНДИЯ 2024 – Земя от лава и лед




Водата е кристално чиста, а слънцето по време на нашето посещение залязва. На борда на лодката с туристи е и исландка, която разказва за уникалното място. Скоро тя ще подаде в ръцете на пътешествениците от България и парче лед от айсберг на 10 000 години.

Тингветлир, Гълфос и Гейсир са част от „Златния кръг“ – най-популярният маршрут в Исландия (снимки+видео)

Цветовете и формите на ледените късове, които плуват в мразовитите води на лагуната по залез слънце, създават една от най-удивителните природни картини в тази част на планетата.

Български туроператор предлага разходка до сърцето на ледник в Исландия (снимки)

Тази лагуна се е образувала в началото на 20-те години на миналия век. В Йокулсарлон водата и вятърът са изваяли неповторими ледени скулптури.

Когато айсбергите прекосят лагуната се отправят към океана или към близкия бряг. Така природата е създала още едно чудо – Диамантения плаж (Diamond Beach).

Росица Христова, Екзотик Холидей: Човек трябва поне веднъж в живота си да види Исландия (снимки+видео)

Плажът е един от най-известните в света. Малки и големи късове лед са като диаманти върху черния пясък. Плажът е само на близо 500 метра от ледената лагуна.

Екскурзия в Исландия




Материалът Диамантеният плаж в Исландия и ледниковото езеро Йокулсарлон (снимки) е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:

Туризъм и Новини

Top