Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Доц. Дърленска: Българските курорти имат добри условия за превенция на затлъстяването при децата

Албена е сред добрите примери в България с последователната си политика за здравословно хранене и за движение чрез спорт

Албена. Ваканционно селище „Албена“ е домакин на 32-я Международен конгрес по детско затлъстяване, организиран от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Форумът се реализира съвместно с Европейската група по детско затлъстяване. 61% от децата в България между 6 и 9-годишна възраст имат проблем с наднормено тегло и затлъстяване, заяви доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска – председател на Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

„СЗО насочи вниманието към три основни фактора по отношение на това как да се справим със затлъстяването, което е определено и като тиха епидемия. На първо място е превенцията. На второ място е контролът върху хранителната индустрия и на трето място е активният начин на живот. По отношение на превенцията трябва да има държавна политика, която да се изпълнява. В момента има различни нормативни документи под формата на наредби, сборници с рецепти, които се използват в яслите, детските градини и училищните столове – те са добри, но са с препоръчителен характер, липсва и контрол. Превенцията е задължителна и е необходимо да се използва това, което България има като дадености – природата и добрият климат. Това трябва да бъде достъпно за всички деца.

Могат да се използват добрите условия на курортите в страната,

които са свързани с туризъм, както и възможностите за плуване в басейни и в морето, да се организират движения на открито и игри. Много проучвания показват, че ключът за здравето и намаляване на затлъстяването е именно семейството. Важно е у дома какво предлагаме на децата, как ги стимулираме да се хранят, да се движат и какъв е контролът върху застояването пред екрана“, сподели доц. Дърленска.

„На пресконференция, която се проведе в началото на годината, обявихме годината в Албена да бъде за борба със затлъстяването и година на здравословното хранене. С доц. д-р Светослав Ханджиев си партнираме в продължение на много години по отношение на специализирани програми като „Витал Джуниър“ и чрез лекции за здравословното хранене. Миналата година, в рамките на програмата „Отново заедно“ на МОН, на над 2000 деца сме имали лекция на доц. Ханджиев за здравословното хранене. Вече 5 години подред Албена е Европейски курорт на спорта. От 2019 г. до сега имаме над 150 международни, балкански и национални спортни мероприятия. Основно са детски и младежки – това също е част от превенцията за затлъстяване при децата. Съвместно с доц. Ханджиев и с доц. Дърленска ще подобрим нашата програма „Витал Джуниър“, за да може да я предложим на туроператори в Европа, които ни намират, че сме място, в което човек може да се посвети на съхранението на своето здраве и за превенция за социално-значими заболявания като затлъстяването предвид предимствата на курорта по отношение на природните дадености, възможностите за спорт и производството на над 60% от плодовете и зеленчуците, които употребяваме в хотелите в Албена“, заяви пред медиите Красимира Стоянова – изпълнителен директор на „Албена Тур“ ЕАД. Тя посочи, че курортът организира и екскурзии до градините си с череши, сливи, грозде и др., където туристи и туроператори могат лично да си наберат и похапнат здравословна храна.

Красимира Стоянова

https://bgtourism.bg/wp-content/uploads/2023/09/New-Recording-43.m4a

„Партнираме си с ваканционно селище „Албена“ и организираме инициативата „Училище за здраве“. В рамките на образователните лагери извършваме антропометрични измервания, касаещи индекса на телесната маса, мастната тъкан и риска от сърдечно съдови заболявания и захарен диабет. Поднасяме полезна информация за навиците на хранене по интересен и достъпен начин, възползваме се от здравословния микроклимат и лечебната минерална вода, извършваме теренно лечение и правим физически упражнения. По този начин, съчетавайки полезното с приятното, възпитаваме едно по-здраво българско общество“, каза доц. д-р Светослав Ханджиев.

Материалът Доц. Дърленска: Българските курорти имат добри условия за превенция на затлъстяването при децата е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top