Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Кулинарният критик Ив Силван пристига в село край Хасково за участие в гастрономически тур през май

София. Популярният кулинарен критик Ив Силван пристига в България през май, съобщи за Bgtourism.bg Гергана Кабаиванова от “Пендара”. Експертът ще се запознае с местни фермери и шеф готвачи, които са пазители на българския вкус. Ив Силван е известен с това, че пише ревюта за места със звезди Мишлен. Той е на 39 години, живее в Маастрихт, Нидерландия.

Неговата страст към гастрономията започна през 2015 година. Тогава е посетил ресторантите на Масимо Ботура и Noma, а днес пътува из целия свят, за да открие най-добрите места за fine dining. Миналата година е посетил 231 ресторанта с 229 звезди Мишлен в 25 държави на 5 континента. Сега за първи път идва в България, той ще бъде специален гост на събитието “Кулинарно за-Земя-ване в Тракия” на шеф Веселин Бойкинов и Николай Пенев – главен готвач на ресторант “Космос” в София, член на JRE Bulgaria, група фермери и “Пендара”. Инициативата ще се проведе на 25 май в с. Горно Брястово, козеферма с мини-мандра „Капра“. Резервациите за събитието са отворени тук, а местата са ограничени.

Шеф Николай Пенев – главен готвач на ресторант “Космос” в София

Гастрономическият тур на 25 май ще бъде с обяд и кауза за българското село, а домакини ще бъдат фермери в Хасковско. Събитието включва посещение на козе ферма “Капра” в с. Горно Брястово; обяд с авторско 5-степенно меню, представящо традиционни продукти от района в модерен креативен прочит; разходка до Перперикон и Каменните гъби в Бели пласт.

Хасково е част от културното наследство на Древна Тракия. Районът е известен със своите богати кулинарни и винарски традиции, а ние трябва да сме горди и щастливи, че и до днес те се пазят грижливо от местните хора.

“За нас това е едно специално гастрономическо пътешествие в този край, ще потопим гостите си, които ценят кулинарията, в забравените вкусове на Тракия.
Очаква ни едно кулинарно за-Земя-ване, защото ще потърсим корените си по тези земи, ще си обясним смисълът и енергията им за новото време и ще приготвим от тях вкусен съвременен прочит, през нашите ръце като опитни майстор готвачи”, споделя шеф Бойкинов.

Шеф Веселин Бойкинов

“Занимавам се с готвене професионално от 13 години и горя в работата си. Смея да кажа, че съм работил в едни от най-добрите ресторанти в България, с едни от най-добрите готвачи с авторска кухня, концепция с локални сезонни продукти и малки ферми производители, които трябва да подкрепяме.
Обичам да експериментирам, да чета кулинарна литература и да се развивам.
Смятам, че всеки един добър готвач, който гори в работата си, трябва да работи всеки ден с хъс и постоянство. Това е формулата за успеха напред”, признава шеф Веселин Бойкинов.

В района на хасковските Минерални бани има голям избор от хотели със СПА и балнеология, както и къщи за гости. Участниците могат да комбинират посещението си в гастрономическия тур с настаняване.

Материалът Кулинарният критик Ив Силван пристига в село край Хасково за участие в гастрономически тур през май е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top