Мария Качанова, “Бохемия”: Елзас и селекцията ни от приказни градчета в Европа очароват българските туристи с чудните си коледни базари и неповторима атмосфера
Мария Качанова работи в Бохемия от 2 години. Страстен пътешественик, авантюрист по душа и екскурзовод по професия. Ето какво ще ни разкаже тя за коледните базари в Елзас в интервю за Bgtourism.bg.
– Здравей, Мария! Благодаря Ви, че се съгласихте да споделите своя опит и впечатления от дестинациите, които водите! Бихте ли ни казали малко повече?
Здравейте, аз Ви благодаря, че имам възможността да споделя с Вашите читатели своя скромен опит. Сравнително от скоро работя в Бохемия, преди това бях запален пътешественик. Чудесно е да превърнеш хобито си в професия! За мен всяко пътуване е приключение. Водя доста програми и всяка една от тях си има своето очарование.
– Кои са Вашите любими дестинации, които водите с най-голямо удоволствие?
През пролетта и есента това е Южна Италия – идеална дестинация за пътешествие, особено област Пулия, с нейните бели кокетни градове, приказните трули на Алберобело и библейските пейзажи на Матера.
Матера
Тези забележителности могат да се разгледат в рамките на дълъг уикенд с програмата ни „Екскурзия в Бари, Пулия – с 3 нощувки” или пък да им се насладите по време на пълноценно седмично преживяване, като отделите време и за прекрасните плажове на Виесте и Саленто.
Трулите в Алберобело
Ако търсите разнообразие, Сицилия ви очаква с колоритни улични храни, барокови градове и впечатляващи исторически паметници, а Сардиния предлага уникални плажове и кристално синьо море. Заедно с Наполеоновата Корсика, покрита с девствени гори и уютни градчета, тези места биха омагьосали туристите с френски шансон, прекрасно вино и местни сирена. А с наближаването на коледните празници, те могат да се насладят на магията на коледните базари в Европа, комбинирайки пътуване с уют и празнична атмосфера.
– Кои програми на “Бохемия” бихте препоръчали на нашите читатели, които искат да посетят Европа преди Коледа?
Декември месец е най-магичното време от годината, когато европейските площади се изпълват със смях, аромати на греяно вино, джинджифилови бисквитки и чай с канела, и са украсени с бляскави светлини и празнични декорации. Обичам коледните базари на Виена, Прага и Будапеща, но тази година препоръчвам на читателите Ви да опитат нещо различно – програмата ни „Коледни базари в Елзас – ренесанс, готика и природа“ ще ги очарова с едни от най-приказните градчета на Европа. Съчетавайки Франция, Германия и Швейцария, туристите могат да се насладят на очарователни фахверкови къщи, величествени готически катедрали и ренесансови сгради, всичко това заобиколено от впечатляваща природа, която пленява с уникалната си красота.
– Какво включва програмата ви за Елзас?
Нямам търпение отново да потегля на поредното вълнуващо приключение и да заведа туристите си в цветния Колмар, където ще проследим стъпките на Бела от „Красавицата и Звяра“.
Колмар
След това ще се отправим към Страсбург, за да усетим градската атмосфера на Елзас, пропита с френско-германска култура и архитектура. Ще посетим зеления Фрайбург и неговата червена катедрала, след което ще се насочим към предалпийска Швейцария, където ще се насладим на величествения водопад на Рейн. След това ще продължим към Боденското езеро и ще посетим Констанц – град с нежно име, преди да се потопим в красотата на малко швейцарско градче, където всяка фасада разказва история. Завършваме с обиколка на стария Базел, с неговото емблематично кметство и вкусен швейцарски шоколад.
– Каква е местната кухня и кои са най-известните елзаски ястия, които препоръчвате да се опитат?
Традиционните ястия на Елзас включват baeckeoffe (бекеофе) – вкусна комбинация от картофи, лук и мариновано месо (говеждо, свинско и овнешко), бавно приготвена в керамичен съд с добавка от бяло вино и подправки. Ястието води началото си от времето, когато жените оставяли съдовете с храна при пекаря, докато били на пране. Други популярни ястия са flammkuchen – тънко тесто, покрито с крем фреш, лук и бекон, изпечено на жар, и choucroute garnie – кисело зеле с колбаси и осолени меса. В региона е популярен и fleischschnacka – руло с варено месо, обвито в паста, често поднесено с чаша вино. Елзас е известен и със своите вина, като произвежда едни от най-добрите сухи ризлинги, както и сортове като Геврюцтраминер и Пино Гри, а също така е и основен производител на бира във Франция с марки като Fischer и Kronenbourg.
– Кой е най-добрият период за посещение в Елзас?
Елзас е приказка по всяко време на годината. През пролетта е окичен с великденска украса, а през лятото ухае на цветя и билки. Есента може да се насладите на хелоуинските тикви, които са навсякъде, а през зимата Елзас блести с чудни коледни светлини.
Елзас е приказка по всяко време на годината, изключително цветна и красива дестинация през пролетта
– А кое е Вашето любимо място в Елзас?
Трудно е да се каже. Френската и немската част си имат своето очарование, но не мога да пропусна и малкото късче швейцарска територия, врязано в границите на Германия, което също е невероятно.
– Благодаря Ви много за информацията! Надявам се, че това интервю ще вдъхнови много хора да посетят Елзас.
Аз Ви благодаря!
Материалът Мария Качанова, “Бохемия”: Елзас и селекцията ни от приказни градчета в Европа очароват българските туристи с чудните си коледни базари и неповторима атмосфера е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.