Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Министерството на младежта и спорта даде статут на Български туристически съюз за национална организация в областта на спортно-туристическата дейност

София. Българският туристически съюз (БТС), в качеството си вече на национално представена организация в областта на спортно-туристическата дейност, ще може да кандидатства пред Министерството на младежта и спорта с проекти за финансиране. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София проф. Атанас Георгиев – член на Управителния съвет на БТС. Миналата седмица, със заповед на ресорния министър, БТС получи този статут. Последният лиценз (сега статут) на БТС е от 2013 година и е важал до 13 септември 2017 г.

Проф. Атанас Георгиев напомни, че преди демократичните промени в страната, когато е създаден държавният спортен тотализатор, за БТС са били отделяни 4 процента от постъпленията, после – 2,1 на сто, след това -1,2 на сто, до момента, в който финансирането на БТС от тотализатора става нулево.

С най-малко средства разполага спортното министерство, коментира за БТА проф. Георгиев и допълни, че бюджетът на ведомството е 136 млн. за 2023 г. БТС ще поиска средства за ремонти на хижи – собственост на организацията.

Новият статут на БТС ще позволи на организацията да стане член на Националния съвет по туризъм.

Ръководството на БТС обяви, че се очаква до средата на септември да има реално поставени дигитални печати в книжката с обектите от Националното движение „Опознай България – 100 национални туристически обекта“. Следващата стъпка е дигитализиране на членската карта на БТС, която дава на притежаващите я повече туристическа информация и отстъпки в обектите, които са собственост на БТС по места.

За поредна година БТС организира на 27 август честване на Черни връх на 128 години от създаването на организирания туризъм в България. Очаква се в празника да се включи министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който официално да връчи на ръководството на Съюза документа, удостоверяващ, че БТС е национално представена организация.

Материалът Министерството на младежта и спорта даде статут на Български туристически съюз за национална организация в областта на спортно-туристическата дейност е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top