Пет международни хранителни изложения посрещат посетители от днес до 15 ноември в столичния Интер експо център
Руслан ЙОРДАНОВ
София. В столичния Интер експо център официално бяха открити петте международни хранителни изложения – „Месомания“, „Пътят на млякото“, „Булпек“, „Интерфуд & Дринк“ и Wine & Spirits Show. Форумите започнаха днес и ще продължат до събота, 15 ноември.
Официалният старт бе даден от министъра на земеделието и храните Георги Тахов, в присъствието на представители на браншови организации, чуждестранни дипломати и изложители.
„Ние не създаваме просто храна – създаваме иновации. Ние сме креативни, пазим традиции и предаваме вкусовете назад към новите поколения напред“, заяви Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

В рамките на бизнес платформата участват стотици компании от три континента, а организаторите очакват над 24 000 посетители. За първи път в програмата са включени специализираните зони HOT RELEASE EXPO, DIGITAL BOXи MATCHMAKING PLATFORM, които създават условия за представяне на нови продукти, дигитални решения и бизнес партньорства.

От 12 до 15 ноември международните изложения обединяват участници от Европа, Азия и Африка. Свои щандове представят фирми от България, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, Косово, Република Северна Македония, Полша, Германия, Италия, Испания, Австрия, Литва, Шри Ланка, Египет, Виетнам, Индонезия и Украйна. Силен е интересът към колективните участия на Индонезия, Виетнам и Италия.

Форумите привличат вниманието на производители, дистрибутори, търговци, представители на технологични компании, търговски вериги, опаковъчни и преработващи предприятия, както и на логистични центрове. Участниците представят иновативни машини, технологии за производство, преработка и съхранение на храни, роботизирани системи, опаковъчни и транспортни решения, дигитален софтуер, лабораторно оборудване, суровини и консумативи.
Всяко от изложенията има свой специфичен фокус:
• „Месомания“– върху месопреработвателната промишленост;
• „Пътят на млякото“– върху млекопреработката и млечните продукти;
• „Булпек“– върху хлебопроизводството и сладкарството;
• „Интерфуд & Дринк“– върху процесите в хранително-вкусовата промишленост;
• Wine & Spirits Show– върху виното, високоалкохолните напитки и крафт предложенията.
Богатата съпътстваща програмавключва над 30 специални събития, сред които форуми, демонстрации и дегустации, посветени на връзката между храната и здравето, иновативните технологии в хранителната индустрия, вкусове от близо и далеч, както и националния пица шампионат.

Сред акцентите са дигиталните инструменти и технологиите от последно поколение, които променят начина, по който се произвежда, съхранява и представя храната.
Общо над 400 директни изложители от Европа, Азия и Африка представят своята продукция, технологии и иновации.
Материалът Пет международни хранителни изложения посрещат посетители от днес до 15 ноември в столичния Интер експо център е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.









