Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Пътувайте удобно до големите градове на България

Инфраструктурата на България понякога може да е истинско предизвикателство, което да вгорчи и най-хубавата почивка. Недовършените магистрали и нерехабилитирани главни пътища, големият трафик уикендите и във ваканционните периоди, са истинско предизвикателство за всички пътуващи. Влаковете са бавни и често закъсняват, автобусите не са най-комфортен и бърз вариант. Как да стигнете до големите градове на страната бързо, лесно и удобно? Отговорът е един: със самолет!

От Североизточна България до София по въздух – и обратно

Пътуванията със самолет са отлична алтернатива за придвижване не само на международно ниво, но и в рамките на страната. Особено при налични регулярни линии на достъпни цени по популярни направления, вече няма нужда да обмисляте сложна логистика. Особено атрактивна е линията Варна-София https://www.esky.bg/samoletni-bileti/ci/var/ci/sof/varna-sofiya, която позволява всички от морската столица и околностите ѝ, да се придвижат бързо и комфортно до столицата и обратно. Ето как два от най-големите градове у нас, са свързани удобно и можете да пътувате забравяйки притесненията. Независимо, по какъв повод посещавате столицата, този тип транспорт е винаги добро решение. Подобно придвижване не само дава отговор на въпроса как да пътувате лесно, но и кани да откриете нови кътчета на големите градове като просто се разходите до тях за няколко дни, без да губите много часове в некомфортно пътуване. С няколко бързи и лесни клика в гъвкавата търсачка на esky, правите резервация и следващото приключение е уредено. Ето няколко идеи какво да видите в столицата София и морската столица Варна.

Текст и снимки esky

София – разнолика и привлекателна по всяко време на годината

Космополитна, старинна и всичко между тях, София е изпъстрена с вдъхновена от западноевропейската култура архитектура, сгради от прехода, балкански интересни градоустройствени решения, колорит и красота във всичките им форми и измерения. Столицата е дом на изключителни места, кътащи живата история на България. Ларгото е своеобразно въплъщение на тази концепция, показвайки на едно място различните пластове на града – от древна Сердика, до днешни дни. В празничния сезон една от най-достолепните сгради у нас – Народният театър „Иван Вазов“, грее в светлини, като същински дворец от приказките. Пред него място намира коледен базар, който събира гости на меденки и греяно вино. Най-големият храм у нас – „Александър Невски“, наред със знакови хранилища на вярата като Руската църква и „Света София“, Джамията срещу Централните хали и Синагогата, канят да ги откриете. Царският дворец на знаковия централен площад „Батенберг“, крие Националния музей на изобразителното изкуство и Етнографския музей. Получавате две в едно – история и естетика, представени в автентичната резиденция на три поколения от царското семейство. Множество други музеи, включително „Музейко“, на вниманието на по-младата аудитория, канят на всякакви изложби, включително интерактивни и научни. Минералните води, многобройните магазини, близките забележителности от всякакъв мащаб и за всеки вкус, Витоша – булевардът и планината, превръщат София в мултикултурно многопластово място, където всеки пътешественик може да открие точно това, което иска, обича и търси – култура, етнография, история, архитектура, гурме и традиция, шопинг, СПА, природа и религия, пъстър калейдоскоп развлекателни, арт и други събития. Всичко това и много повече ви очаква на супер кратък полет от Варна https://www.esky.bg/samoletni-bileti/ci/var/0/0/varna. Качвате се на самолета и след по-малко от час, вече сте в столицата. Идеална винаги добра идея за разходка, по всяко време на годината.

 

Варна, морето, сините вълни, които са красиви през всеки един сезон

Варна е истинско съкровище, перла на морския бряг, която кани да се потопите в приказната ѝ атмосфера. Древният град е пазител на най-старото обработено злато в света, като част от тъканта на градските улици са и древни римски терми и други археологически обекти. Дом на делфинариум и огромна живописна морска градина, изпълнен с различни ресторанти, магазини, опции за рекреация, отдих и забава, някогашният оживен Одесос продължава славните си дни и днес. В сърцето на града се издига разкошният катедрален храм „Св. Успение Богородично“, който като всяка година вече носи празничната си украса. Сред любопитните музеи в града е и Военноморският музей, пред който е експозиран корабът „Дръзки“, в който всеки може да разгледа в какви предизвикателни условия някога са живели моряците. Аладжа манастир в периферията на града, минералните води на близкия курорт „Св. св. Константин и Елена“, древните „Побити камъни“, Резиденция Евксиноград, Архитектурно-парков комплекс „Двореца“ и Ботаническата градина в Балчик, формират ядро забележителности с уникална разнолика атмосфера, която си струва да бъде изживяна и усетена. Достатъчно е да се качите на София Варна самолет – и сте там.

„Човекът е човек, когато е на път“ е казал поетът Пеньо Пенев – и ние няма как да сме по-убедени в това. Пътешествията обогатяват, разнообразяват, дават нови места, хора, преживявания, култури, а красотата – е навсякъде. „Красотата е в очите на гледащия“ – казва стар цитат, приписван на мнозина изтъкнати хора през вековете. Тя е и във вашите – достатъчно е да имате куража и желанието да се изгубите. На един самолет разстояние, в рамките на нашата България ви очакват безброй съкровища, които да откриете. Бон воаяж!

Материалът Пътувайте удобно до големите градове на България е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top