Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Рекордните над 6 милиона туристи са посетили Османските дворци в Истанбул през 2022 г.

Истанбул. Броят на туристите, посещаващи дворците, именията и павилионите, свързани с Президентството на Националните дворци в Турция, счупи рекорд през 2022 г., като достигна над 6 милиона с увеличение от 98 процента спрямо 2021 г., съобщава Hürriyet Daily News.

След като пандемията от коронавирус напълно намали въздействието си, мобилността, наблюдавана в туризма в страната, също се отрази в броя на посетителите на дворците. Беше отбелязана значителна разлика между посетителите през 2021 г. и 2022 г., според данните на Президентството на националните дворци, включващи главно дворците Топкапъ, Долмабахче и Бейлербей и павилионите Айналъкавак, Ихламур и Кючуксу.

Дворецът Топкапъ, който беше посетен от 3,3 милиона местни и чуждестранни туристи, беше най-посещаваният дворец през 2022 г. На второ място е дворецът Долмабахче, посрещнал 1,5 милиона посетители.

Историческата джамия Света София също се превърна в една от най-посещаваните сгради от местни и чуждестранни туристи, дошли да разгледат Истанбул.

Губернаторът на Истанбул Али Йерликая съобщи, че приблизително 13,7 милиона души са посетили джамията Света София през 2022 г.

Джамията беше домакин на най-много посетители през юни, юли и август.

Построена през 537 г. като най-голямата християнска църква в източната Римска империя, Света София е превърната в джамия през 1453 г., след завладяването на Истанбул.

Комплексът остава джамия до 1935 г., когато е отворен отново, след четиригодишно затваряне, като музей. През юли 2020 г. Държавният съвет отмени решението от 1934 г. за създаване на музея и Света София беше прекласифицирана като джамия.

Материалът Рекордните над 6 милиона туристи са посетили Османските дворци в Истанбул през 2022 г. е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top