Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Ротация ще има, Мария Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев

София. Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел върна изпълнен мандата за съставяне на кабинет на президента Румен Радев. Преговорите за кабинет продължиха до последния момент.

„За последните девет месеца показах, че мога да отстоявам интересите на България и, че не работя нито за себе си, нито за партията, която ме е излъчила. България имаше нужда от стабилност и в името на това отстъпихме мандата – в името на националния интерес. Oсъзнавам колко важно е за България да има стабилно правителство, за да завършим ключови приоритети за страната каквито са сухопътният Шенген, еврозоната и работата за доходите на хората, за това нашите деца да мечтаят и да растат в България“, каза Мария Габриел пред държавния глава.

Мария Габриел изброи имената на министрите за сформиране на кабинет след ротацията, който тя ще оглави като министър-председател. Министър на туризма ще продължи да бъде Зарица Динкова.

Съставът на Министерския съвет е:

Мария Габриел – министър-председател
Николай Денков – зам.-министър председател по европейските въпроси
Асен Василев – министър на финансите
Калин Стоянов – министър на вътрешните работи
Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството
Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика
Христо Гаджев – министър на отбраната
Атанас Славов – министър на правосъдието
Галин Цоков – министър на образованието и науката
Катя Панева – министър на здравеопазването
Кръстю Кръстев – министър на културата
Ивелина Василева – министър на околната среда и водите
Кирил Вътев – министър на земеделието и храните
Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията
Богдан Богданов – министър на икономиката и индустрията
Росен Желязков – министър на иновациите и растежа
Жечо Станков – министър на енергетиката
Валентин Мундров – министър на електронното управление
Зарица Динкова – министър на туризма
Димитър Илиев – министър на спорта

Зарица Динкова реализира ключови реформи, които срещнаха не само одобрението на най-големите работодатели сред хотелиерите и туроператорите в България, както и сред браншови организации, но и получи доверието на управляващите да продължи започнатите промени. Европейските партньори също дадоха висока оценка на Динкова. На този фон част от туристически сдружения у нас се обявиха срещу нея.

Зарица Динкова е магистър по дипломация и международни отношения, Университет Комплутенсе и Дипломатическа школа към Министерството на външните работи на Кралство Испания, Мадрид. Тя е била заместник-министър на външните работи на Република България с ресор „Външноикономически отношения и сътрудничество за развитие“ в двете служебни правителства през 2021 г.

Динкова е била главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС. Започва работа в държавната администрация като старши експерт в дирекция „Международни отношения“ на Министерството на земеделието. Развивала е собствен бизнес в областта на международната дигитална комуникация в туризма. Владее испански, английски и руски език, ползва френски.

Материалът Ротация ще има, Мария Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top