Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Станимир Георгиев: Няма основание за притеснение на посетителите на българските плажове със Син флаг

Бургас. На база на резултатите от мониторинга на водите за къпане, за които разчитаме на Регионалните здравни инспекции в Бургас, Варна и Добрич, както и на изследванията, поръчани на независими лаборатории, може да се заключи, че категорично няма основание за притеснение на посетителите на българските плажове със Син флаг, защото измерваните показатели са в норма. Това заяви пред Bgtourism.bg председателят на българското движение “Син флаг” Станимир Георгиев. Ето какво споделя той:

Като независима организация – представител за България на световната Фондация за екологично образование и нейната Програма „Син флаг“ Българско Движение „Син флаг“ много стриктно следи през целия сезон качеството на водите за къпане – като основен елемент от критериите на Син флаг и важен аспект, касаещ здравето и благополучието на хората, както и туристическия имидж на България.

За контрол на показателите на водите за къпане се изисква специална подготовка и образование, съответната апаратура и сериозен опит. Затова и акредитацията на малкото институции и лаборатории, които имат права да го осъществяват,  е дълъг и сложен процес.

По тази причина Българско Движение „Син флаг“ се доверява стриктно на Регионалните здравни инспекции и за допълнително независимо и безпристрастно потвърждение – на пробовземането от акредитирани лаборатории, като Лемна Екоинвест, която има дългогодишен опит в анализа на качествата на водите за къпане по цялото ни крайбрежие.

Радваме се, че можем да подпомогнем с експертизата си стремежа на всички заинтересовани страни в туристическия бранш да бъдат отхвърлени отрицателните коментари относно качествата на водите за къпане и рисковете за хората. Оправдаха се и нашите предвиждания в началото на летния сезон, че практически няма да има лош ефект от водите на разрушения украински язовир върху нашето Черноморие, както алармираха „високообразовани“ Фейсбук специалисти.

Все пак Син флаг е утвърден световен стандарт, който гарантира отлични условия и услуги, и сме щастливи, че с дългогодишната си работа допринасяме за доброто име на българския туристически продукт и за това български плажове и марини да бъдат сред световните първенци. Хубаво би било повече концесионери на български плажове и собственици на яхтени пристанища да постигнат този стандарт и с ежедневната си работа, следвайки критериите на Програма „Син флаг“, да поддържат високо ниво на управление и качество на предлаганите услуги. А отговорните институции в България да осъзнаят и оценят изключителния престиж, който наградата Син флаг носи за туризма на всяка страна, за да подпомогнат дългогодишните ни благородни и доброволчески усилия да популяризираме и управляваме Програмата „Син флаг“ в България, защото се е доказало през годините във всички части на света, че по-големият брой Сини флагове е белег за качествен туризъм, а отличените дестинации и страни са предпочитани места за отдих.

В края на август предстои международна проверка на българските плажове, носители на Син флаг, от световния координатор на Програмата „Син флаг“ Алесандро Венти. Разчитаме, че усърдната работа на всички концесионери по прилагане на изискванията на екоетикета ще бъдат удостоени със заслужена положителна оценка.

Материалът Станимир Георгиев: Няма основание за притеснение на посетителите на българските плажове със Син флаг е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top