Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

С минута мълчание в памет на загиналите в Израел и Украйна започна 63-тата Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – „МедКруиз”

Бургас. С минута мълчание в памет на загиналите след опустошително земетресение в Мароко и при военните действия в Израел и Украйна започна 63-тата Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – „МедКруиз“ (MedCruise), чиито домакин е Пристанище Бургас, съобщи БТА. Форумът бе открит от президента на Асоциацията Фегин Аян, а сред официалните гости бяха областният управител на Област Бургас Пламен Янев, зам.-председател на УС на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Георги Събев, изпълнителният директор на Пристанище Бургас АД Диян Димов, зам.-председателят на борда на директорите на Пристанище Бургас Мария Белколева, председателят на Съвета на директорите на Пристанище Варна Тихомир Тодоров и главният секретар на „МедКруиз“ Ники Гиреро.

“За мен е изключително удоволствие да бъда в Бургас за откриването на 63-тата Генерална асамблея на „МедКруиз“. България е прекрасна страна, напоена с история и култура, а Бургас е пълен с изненади – прекрасна природа, храна, вдъхновена от целия Балкански полуостров. Приветствам всички членове на нашата асоциация – добре дошли в страната на розите“, каза в своето кратко слово по време на официалната церемония по откриването на Генералната асамблея Фиген Аян.

„Тук сме, за да начертаем пътя към по-добро бъдеще за туризма след пандемията от КОВИД-19 и всички кризи, на които за съжаление станахме свидетели през последните няколко години. Това, че сме тук означава, че сме готови да предложим решения. Добре дошли в Бургас“, каза областният управител на Област Бургас Пламен Янев. По време на откриването бяха прочетени поздравителни адреси от министъра на транспорта Георги Гвоздейков и министъра на туризма Зарица Динкова.

„За мен е удоволствие да ви приветствам в Бургас за 63-тата Асамблея. Провеждането ѝ тук е уникален шанс за България и за пристанищата ни да покажем гостоприемството си, да презентираме различните винтове туристически услуги, които страната ни предлага. Това е безценен шанс да представим културата на нашата прекрасна страна. Призовавам всички – нека да се включим активно в дискусиите в следващите дни, защото заедно можем да направим асамблеята успешна. Надявам се скоро круизните кораби да се завърнат отново в България“, каза зам.-председателят на борда на директорите на Пристанище Бургас Мария Белколева.

Асамблеята ще се проведе от 10 до 13 октомври. По данни на асоциацията за Генералната асамблея у нас се очаква да пристигнат над 200 чуждестранни представители на круизния бизнес – ръководители в „МедКруиз“, собственици и представители на круизни компании, пристанища, членове на организацията, асоциирани членове, заети в пасажерското обслужване и други. Повече от 20 са представителите на големи круизни компании, които пристигнаха в Бургас за това събитие, обяви за БТА директорът на Пристанище Бургас Диян Димов.

“Това ни дава надежда, че корабите на тези компании ще се върнат в Черно море при първа възможност. Засега очакваме един през следващата година – на 30 май в пристанищата Бургас и Варна и румънското Констанца трябва да акостира кораб на една от най-големите круизни компании в света. За щастие България има този сектор в туризма (круизния – бел. авт.), който вярвам ще има възход съвсем скоро“, каза Димов.

Той посочи, че случилото се в Израел е дало отражение върху сектора. Димов допълни, че към момента нашият регион остава сравнително спокоен, трафикът в Черно море е нормален, като през последните месеци се отчита ръст в плаванията, което е свързано с нарасналия износ от региона.

Материалът С минута мълчание в памет на загиналите в Израел и Украйна започна 63-тата Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – „МедКруиз” е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top