Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Туристическа пътека „Старата воденица“ край Чепеларе разкрива живописни гледки и вековна история сред прохладната Родопа планина

Чепеларе. Туристическа пътека „Старата воденица“ край Чепеларе разкрива живописни гледки и вековна история сред прохладната Родопа планина, съобщиха от община Чепеларе.
Екопътеката, която миналото лято посрещна някои от първите си туристи до старата воденица, е вече продължена и още по-вдъхновяваща.
Ако пътувате от Пловдив, маршрутът Ви ще започне в началото на Чепеларе, на моста преди Фабриката за ски, при старите рибарници и ресторант (дискотека) „Рибката“. Табелите ще ви преведат през „Пътят на водата“ при вековната воденица до Римски мост по поречието на река Чепеларска, което отнема 1 ч. и 20 мин. в посока (3,6 км).
Новата екопътека всъщност е добре забравена стара, понеже по поречието на река Чепеларска е кипял живот. Доказателство за това са двете мелници и римския мост! Скоро предстои екопътеката да бъде продължена с още около 2 км след Римския мост до центъра на село Богутево, а също и да бъде маркиран кратък подход към нея от главния път до табелата за с. Зорница.
При по-запазената вековната мелница с автентичния си интериор и архитектура са снимани няколко емблематични български филми с историческа стойност: „Време разделно“, „Капитан Петко войвода“ и „Записки по българските въстания“.
Пред нея са извадени и могат да се видят воденичните камъни, а през почти цялата горска пътека, можете да видите пътят, по който се е движила водата. Каналът е укрепен със запазени и до днес каменни зидове.
Туристическата пътека е много добре маркирана с информационни и указателни табели, облагородена е с дървени мостчета, а от тази година и с въжен мост. Приятна е за разходка, с ниска степен на трудност и е подходяща за деца – укрепена и облагородена, до толкова, че да бъде усетена нейната вековна история и красота. А пътят на водата разкрива тайната на природната сила и равновесие.
Финансирането на пътеката е извършено от Община Чепеларе и Туристически информационен център гр. Чепеларе.
Инициативата е на Марчо Паунов от Алпийски тролей „Зип лайн – Чепеларе“, към него се присъединяват ученици от ПГ по СГСТ „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, младежи от „Младежки център –Чепеларе“ и други доброволци включили се в облагородяването на пътеката с труд и/или финансови средства.
Заедно чепеларци разкриват една забравена история сред живописната Родопа планина. Местните жители отправят апел към всички да пазят природата чиста!

Материалът Туристическа пътека „Старата воденица“ край Чепеларе разкрива живописни гледки и вековна история сред прохладната Родопа планина е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top