Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Фестивалът на традиционните храни „Обединени българи“ ще се проведе на 26 и 27 август

с. Неофит Рилски, Варна. Душата на един народ е в неговите традиции, които са неизменна част от всяка култура и помагат тя да се съхрани през вековете. Редица народни обичаи са свързани с храната, затова тя, подобно на езика, е основен етнически белег и част от фолклора. Туристите, които посещават една или друга страна, се стремят не само да разгледат възможно най-много забележителности, но и да опитат националната кухня. Кулинарните традиции разказват за местните жители, тяхната история и култура понякога по-красноречиво и от архитектурните паметници. В рамките на тези празнични събития посетителите и жителите могат да се забавляват, да опитат различни вкусни ястия и буквално да вкусят историята и културата на страната, както и да научат повече за традиционните храни и начините за приготвянето им. Международният фестивал на традиционната храна в Исторически парк вече е събитие, ежегодна традиция, която събира познавачи, производители, майстори на храни и напитки, които са изградили идентичността на народите по нашите земи и отвъд и са допринесли за тяхното добруване и развитие векове наред. Храната носи емоционален заряд и показва, че кулинарията е осмото изкуство, живеещо много кратко, но способно да промени отношението ни към живота.

Тазгодишният фестивал на храната е с уникален формат. Темата на фестивала е разбираема и близка за хората – „Обединени българи“. Избрахме я неслучайно. Легендата за хан Кубрат ни вдъхнови да съберем потомците на Кубратовите синове тук, в Исторически парк.

Обединението прави силата, е заветът на хан Кубрат – да бъдем заедно, да бъдем силни и непобедими. За първи път Исторически парк събира по такъв начин професионалисти и любители на традиционната храна на 26-27 август. Двудневният фестивал ще се проведе във Фестивалната зона до парка. За удобство на гостите обширната му територия е разделена на няколко основни зони: пазар с висококачествени биопродукти, кухни от различни страни, детски кът, зона за хранене, занаяти, поляна за пикник и много други. Майстор-готвачи, известни сомелиери и производители на биохрани ще демонстрират своите умения за приготвяне на традиционни гозби и производство на храна, която да поддържа здравето и духа ни. Ще опитате ястия, приготвени по уникални древни рецепти, а всеки желаещ ще може да отнесе в дома си пресни продукти от фермерския пазар на фестивала. Част от ястията, които майсторите ще приготвят, са свинско чеверме, традиционна лютеница, кебапчета, кюфтета, македонски плескавици, пилаф, италианска паста, азу по татарски на огън, бишбармак и агнешко в казан, различни салати, индонезийски пържен ориз и вегетариански салати, рибена чорба, прясно сирене брънза, сладоледи и много други десерти. В рамките на фестивала ще се проведе семинар на тема „Здравословно хранене“, където представители на страните – участници във фестивала, ще говорят за тайните на здравословното хранене. Свежите натурални лимонади и сокове ще утолят жаждата на посетителите с изтънчен вкус, а за ценителите на бирата и виното организаторите са подготвили колекция от първокласни вина и занаятчийска бира. Очаква ви дегустация на ,,Виното на боговете“, единственото по рода си живо вино, което притежава т.нар. биодинамика, т.е. развива се до момента, в който отваряме бутилката, за да го вкусим.

Наслада за всички сетива – вкусна и автентична традиционна храна в комбинация с богата информация и знание, много емоции, забавление за малки и големи – с всичко това ще бъдат изпълнени фестивалните дни. Народни игри, конна езда, стрелба с лък – това са само част от начините да се забавлявате и да огладнеете междувременно. Освен вкусната храна, гостите на фестивала ще имат възможност да се срещнат с древното изкуство, в което българите са били майстори – соколарството. Малки и големи ще усетят величествеността на господарите на небето – соколите, и ще научат повече за начина им на живот.

Решихме да обърнем специално внимание на кулинарните забавления и за деца. За тях е създаден детски кът с кулинарни работилници, където ще готвят сами и ще практикуват кулинарното изкуство. Освен това ще карат колички, ще майсторят керамика и ще играят.

Водещи готвачи от осем държави ще споделят с публиката тайните на приготвянето на традиционни и вкусни ястия. Програмата включва различни кулинарни майсторски класове, презентации и множество развлекателни събития. За вас ще готвят майстор-готвачи от България на Алцек, България на Кубрат, Волжка България, Бесарабска България, Кабардино-Балкария, Македония, Турция и Индонезия.

Храната е радост на само за небцето, но и за душата – ще има музика и традиционни танци. С предварително записване ще бъдат организирани туристически обиколки на с. Неофит Рилски, по време на които гостите на фестивала ще се запознаят с първия у нас исторически курорт с типична средновековна архитектура и силата на българския предприемачески дух. Тук можете да се насладите на красота, създадена, за да се гордеем с нашата история и с предците ни, за да развием интереса на децата ни към богатата култура и традиции. Ще се насладите и на вечерното очарование на Исторически парк, който на 26 август ще работи до 22 ч. Очакват ви чудесна атмосфера, гостоприемство, вкусни напитки и нашите уникални традиционни ястия.

Съвсем в духа на събитието ви предлагаме настаняване в юртеното селище „Наедно“. Само на 3 км от Исторически парк ще потънете в уюта на гората и духа на миналото, заспиването под звездите, лагерния огън и шума от дърветата, който унася… В комбинация с удобствата на съвременния свят юртите предлагат истинско преживяване, което няма да забравите!

Повече информация и програмата на събитието можете да намерите на следващите страници, както и на сайта www.ipark.bg и на фейсбук страницата на Исторически парк.

Добре дошли! Benvenuto! Рәхим итегез! Добро пожаловать! Hoş geldin! Selamat datang! Добредојдовте! Ласкаво просимо!

Кога – 26 и 27 август 2023 г.

Къде – Фестивална зона до Исторически парк, село Неофит Рилски. 

Вход за фестивала – 12 лв. за възрастни и 6 лв. за деца. Притежателите на златни и сребърни клубни карти ползват отстъпка за входа, а закупилите билет за Исторически парк имат вход свободен за Фестивала на храните.

Материалът Фестивалът на традиционните храни „Обединени българи“ ще се проведе на 26 и 27 август е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top