Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

В Пампорово откриха зимния сезон и отбелязаха 90-годишния юбилей на курортния комплекс

Пампорово. Очакваме силен зимен сезон и природните условия и записванията показват добри перспективи. Това коментира пред журналисти министърът на туризма Зарица Динкова, която участва в откриването на ски-сезона в Пампорово и отбелязването на 90-годишния юбилей на курортния комплекс. Динкова посочи, че оценява усилията на бизнеса и инвеститорите, защото зимният туризъм е тежък. Той става все по-конкурентен и разчита все повече на иновации, което води до по-високи инвестиции и за това е важно да се усеща подкрепата на държавата, допълни министър Динкова, цитирана от БТА.

Динкова, заедно с кмета на Смолян Николай Мелемов, преряза лентата на новия шестседалков лифт и с това постави началото на зимния сезон. На откриването на сезона присъства и кмета на Чепеларе Боран Хаджиев.

Министърът на туризма коментира, че още в момента, в който избухна конфликтът между Израел и „Хамас“, с екипа й са взели мерки по това да пренасочат средствата за реклама в съседните ни пазари – Турция, Гърция, Румъния, Северна Македония. Тя подчерта, че въпреки това България остава сигурна дестинация за израелските туристи.

Политически винаги съм била привърженик на децентрализацията и местните общности да участват активно в разпределянето на средствата им и как се оформят политиките им, коментира в отговор на въпрос за финансирането на курортите Динкова. Тя припомни, че  първата голяма реформа тръгна от Министерството на туризма с черноморските общини и държавните средства вече се инвестират заедно с общините и бизнеса. Сред приоритетите за тази година са Родопите и Розовата долина, а екипът за вътрешността на страната започва да работи, допълни тя.

Ставката от 9 % ДДС остава за туроператорите до юни, а за ресторантите до края на 2024-та година“, каза министърът на туризма Зарица Динкова. „В последните две седмици бяхме в постоянен контакт с колегите от Министерство на финансите, без да вдигаме излишен шум. Фокусирахме се, за да намерим аргументи пред Европейската комисия, така че ставката се запазва“, допълни министърът.

Всички предпоставки за успешен сезон са налице – очакваме сериозен снеговалеж и ниски температури, каза Мариан Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД. Към момента в курорта работят шест писти, а през следващата седмица се очаква да отворят всички. Очакваме по-добър сезон, дните около Коледа и Нова година са продадени, допълни Беляков.

Най-голямата придобивка тази година в Пампорово е изцяло нов модерен шестседалков лифт, за който са инвестирани около 20 млн. лева. Въжената линия представлява чисто ново съоръжение с капацитет 3000 човека на час, което притежава най-модерната технология на задвижване (direct drive), значително намаляваща шума, и пътека за подреждане на пътниците с цел по-голяма запълняемост на седалките, даващи комфорт и бързина при качване на пътниците. Лифтът е подходящ както за начинаещите скиори, така и за опитните и ще облекчи значително туристопотока на ски център Малина.

През новия зимен сезон предстои да отвори още обновената южна ски зона, допълнително подсилена с оръдия и мощности за заснежаване, както и нов детски снежен парк в Малина.

През месец януари, за първи път в историята си, Пампорово ще приеме домакинство на Световна купа по сноуборд от календара на FIS. Състезанието, което ще се проведе на 20 и 21 януари на писта Стената, ще посрещне най-добрите състезатели в тази дисциплина от цял свят, със специалното участие на Радослав Янков. Веднага след това Пампорово посреща участниците в Европейска купа по сноуборд на 23 и 24 януари, които ще продължат надпреварата в паралелните дисциплини.

Материалът В Пампорово откриха зимния сезон и отбелязаха 90-годишния юбилей на курортния комплекс е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top