Вкус и традиции в Испания: Фабрика за хамон от 1830 година за първи път посрещна туристи от България
Кортеконсепсион. Една от най-старите фабрики за обработката на иберийски хамон, датираща от 1830 г. и намираща се в автентичното андалуско селище Кортеконсепсион на провинция на Уелва, посрещна първите си туристи от България.
Те са част от гастрономически тур в Андалусия, организиран от Екзотик Холидей с местните си партньори от Андалу Травел.
Сънародниците ни имаха възможност да видят как домакините отглеждат в естествена среда иберийски прасета, които за по-качествен продукт се хранят с жълъди в гората.
Гастрономически тур в Андалусия: Заведението на Антонио Бандерас в Малага очарова българските туристи с вкусни мезета и ароматни вина
Фабриката се намира близо до границата на Испания с Португалия. Занаятът се предава от поколение на поколение, като вече шеста генерация работи и развива фермата, изнасяйки продукция с най-високо качество и уникален вкус както за вътрешен пазар, така и за целия ЕС.
Теди Валентино: Българските туристи имат възможност да получат автентични преживявания по време на гастрономическия тур в Андалусия
Гостите от България посетиха избите за зреене на месото с отворени прозорци за естествен въздушен обмен. Домакините разкриха всички занаятчийски процеси за изработването на изключителното кулинарно произведение както при колбасите, така и за занаятчийските шунки. За един хамон са необходими 3-4 години, като в първите две седмици месото е в сол, а след това виси в сушилни и естествени изби.
Турът във фабриката приключи с дегустацията на хамон – себо 50% иберийска порода и иберийска порода D. O. P. Jabugo, хранени със 100% жълъди, а мезето съчетаха с ароматни бели вина D. O. Condado de Huelva: плодово и сухо или щедро, тип фино.
Вляво е хамон от прасе, което е хранено 100% с жълъди, а вдясно е от порода, изхранвана смесено и с 50% жълъди.
Накрая гостите опитаха иберийски мезета, съчетани със сладко портокалово вино D. O. Condado de Huelva. Фабриката разполага с магазин, в който посетителите могат да закупят качествени мезета, сирена, ядки и разнообразни местни вина.
Снимки Руслан Йорданов и Светла Йорданова, Bgtourism.bg
Материалът Вкус и традиции в Испания: Фабрика за хамон от 1830 година за първи път посрещна туристи от България е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.