Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Илин Димитров посочи 4 важни предложения, които Министерството на туризма ще внесе в НС

София. Министерството на туризма е подготвило списък, който включва 4 предложения за промени в Бюджет ‘2023, които ще бъда внесени в парламента без значение дали ще бъде намерена формула за мнозинство, съобщи служебният министър на туризма д-р Илин Димитров.

“След приключването на изборните емоции и страсти е време да проверим дали обещанията на партиите за приоритетен сектор (туризъм) са верни и дали те ще застанат зад думите си в 48-то НС”, сподели министърът чрез своите профили в социалните мрежи, посочвайки предложенията. А те са:

1. 9% ДДС да се превърне в постоянна мярка.

2. Бюджетът за реклама да бъде повишен на 100 милиона, за да можем да работим върху бранд България и да сме адекватни с рекламата си. Ситуацията в момента е следната – Гърция има над 250 милиона лв., Турция над 410 милиона лв., а България разполага с 18 милиона бюджет за реклама. При одобрение в НС ще започнем веднага консултации с бизнеса и НПО сектора в страната. Ще се допитаме и до международни компании. Критично важно е да изработим правилна рекламна стратегия, която да се базира на даденостите ни (море, планина, ски, култура, история, минерални води,вино, приключения, прекрасна храна).
Не трябва да се допуска нито един лев да бъде изхарчен нецелесъобразно или непрозрачно.
Няма значение кой ще е министър, важното е да осигурят адекватни средства на ведомството.

3. Изпратихме писмо до ЕК с молба дали е възможно да се възстанови мярката от 35 евро на седалка. Очакваме отговор. Добавихме и възможност за субсидия на автобуси.При желание от НС могат да се намерят варианти.

4. Оставане на ограничението ( таван) на цените на тока, като се добавят и ограничения за газ и безакцизно гориво за нафтовите стопанства на хотелите.

“Всички тези мерки са коментирани отдавна и са заложени в исканията на бранша към политическите партии. Аз лично смятам, че те са нужни и справедливи. Ще помогнат за стабилизирането на сектора, запазване на капитализацията на фирмите и привличането на туристи”, споделя министърът.

“Тъй като служебното правителство е надпартийно и експертно, депутатите от 48-то НС няма как да избягат от темата с оправданието, че това е предложение на опозиция или управляващи. Това е предложение на сегашния Министерски съвет и най-важното – на бизнеса, който внася милиарди средства в бюджета. Нека да видим дали наистина сме приоритет или ще си останем с 0,02% бюджет от БВП,а допринасяме с 7-13% ( пряко и непряко)”, посочва още Димитров.

Материалът Илин Димитров посочи 4 важни предложения, които Министерството на туризма ще внесе в НС е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:

Туризъм и Новини

Top