Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Започна кампанията по набиране на кандидати за престижната световна награда „Син флаг“ за 2023 г.

Бургас. Националното жури към Българско движение „Син флаг“ за сертифициране на кандидатите за световната награда Син флаг през 2023 год. ще заседава в началото на месец февруари т.г., съобщиха от организацията пред Bgtourism.bg. Одобрените плажове и яхтени пристанища ще бъдат предложени за одобрение от международното жури при Фондацията за Екологично Образование в Копенхаген, Дания, което ще оповести наградените до края на април 2023 година.

Българско движение „Син флаг“ отправя покана към всички управляващи на плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове в България, които имат самочувствие, че се справят отлично с управлението им, да се включат в Програмата „Син флаг“ през 2023 год., като при оценката им от националното и международното журита, както и при международните контролни визити, се потвърди, че отлично управляват най-добрите туристически обекти – не само в България и заслужено имат правото да веят престижнаата световна награда Син флаг.

Информация за критериите и процедурата за кандидатстване, както и данни за контакт и съдействие, могат да бъдат открити на сайта на Българско Движение „Син флаг“ – www.blueflag.bg

Програма „Син флаг“ е доброволна сертификационна процедура за плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, управлявана от международната Фондация за екологично образование (Foundation for Environmental Education-FEE, www.fee.global) – най-голямата световна екологична организация с членове от над 80 страни.

Български плаж е отличен в световен конкурс на „Син флаг“

Наградата „Син флаг“ е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма с 35-годишна история, с който са удостоени най-добрите световни 5 066 плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, сред които и тези на изявени български курорти.

Всички хора по света, които желаят да почиват на най-чистите, най-сигурните и най-добре управляваните плажове и марини, ги откриват на сайта на Програмата www.blueflag.global, където са публикувани данни и за българските носители на Синия флаг, които се рекламират с информация, снимки и карта с GPS координати. Този сайт се е утвърдил като надеждна отправна точка за голяма част от туристите, когато искат да изберат отлично място за своя отдих. Големите тур-оператори често поставят условие избраните от тях дестинации за продажба да бъдат отличени със Син флаг.

Станимир Георгиев, “Син флаг”: България за първи път има министър на туризма, който оцени достойнствата на световната програма за сертифициране на плажовете за чистота и качество

Безспорен е ефектът от Програмата „Син флаг“ и положителната промяна, която тя налага. Можете и Вие да се включите в Програмата, за да бъдете сред най-добрите и да отпаднат притесненията Ви от лош сезон или от „некачествени туристи“. „Качествените туристи“ избират да почиват на плажове със Син флаг, затова и курортите към тях са пълни и не се оплакват от слаба посещаемост. Това е безспорно доказано в световен мащаб. Съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените Сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания /729/, Гърция /602/, Турция /572/, Франция /536/, Италия /509/, Португалия /431/, които имат най-много флагове и се радват на завидна посещаемост.

А какво отличава един плаж, носител на Син флаг, от такъв, който няма: качеството, чистотата на водата и пясъка, сигурността, природата, надеждните услуги – самите критерии на Програмата отразяват всъщност всички желания на разумния турист с грижа за околната среда за отлично място за почивка край морето. Плажът, отличен с престижната световна награда „Син флаг“, изпълнява критериите на Програмата „Син флаг“ – значи сбъдва тези желания.

Българско движение „Син флаг“ споделя амбицията на министъра на туризма на България – г-н Илин Димитров повече Сини флагове да се веят по Българското Черноморие, което неизбежно ще повиши реномето на родния туризъм, ще привлече повече туристи, а ще донесе и очаквания икономически ефект.

Материалът Започна кампанията по набиране на кандидати за престижната световна награда „Син флаг“ за 2023 г. е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top