Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Богоявление е! Големият празник бе отбелязан подобаващо в цялата страна (снимки)

Днес православната църква отбелязва Богоявление или Йордановден – един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан. След извършеното тайнство, хората с очите си видели от небето да се спуска бял гълъб, който кацнал на рамото на Христос и който е символ на триединството – Отец, Дух и Син.

Големият празник бе отбелязан подобаващо в цялата страна.

20 участници в надпревара да спасят Богоявленския кръст в Созопол

Богоявленският кръст по традиция беше хвърлен в морето от Отец Димитър, който тази година преди ритуала пръв влезе и освети водите.

Сред 20-те смелчаци най-бърз бе 29-годишният Стелиян Илиев, който извади кръста от морето. Той е от Созопол и е преподавател по физическо възпитание в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в града и вади богоявленския кръста за трети път.

По созополска традиция първият уловил кръста го разчупва на две и хвърля отново едната част още по-навътре в морето.
Вторият „спасител“ на Светия кръст бе 18-годишният Димитър Каракачанов, който също е созополчанин. Ритуалът приключи с мъжко хоро във водите на Черно море.

Тази година освен българи, в него се включиха трима украинци и един австралиец. Най-младият участник бе 17-годишен, а най-възрастният – на 47. Всички те получиха парични награди от Кмета Тихомир Янакиев за своето участие, като първенците Стелиян и Димитър получиха най-големите награди.

Днешният Йордановден в Созопол започна с литургия, водосвет и литийно шествие от храм „Св.вмчк Георги Победоносец“ до централния плаж, където да почетат традицията се бяха събрали десетки жители и гости на града. В честванията се включиха кметът Тихомир Янакиев, зам.-кметовете на Община Созопол, общински съветници и общественици.

С приветствие към присъстващите се обърна кметът Тихомир Янакиев, който пожела на всички най-вече здраве и честити празника на всички именици.

Обръщение към миряните отправи и отец Димитър, който пожелава вяра, упование и надежда. „За да живеем в един по-добър свят, трябва да загърбим собствения си егоизъм, да умеем да „влизаме в обувките“ на своите близки, които Бог ни дарява в дневния ни път. Нека Божията милост, радост и благоденствие да бъде във всеки един дом“, допълни той.

Банско

В ранното утро на Богоявление градът се огласи от звъна на църковните камбани, които призоваха миряните за празнична литургия. Честването на празника продължи с литийно шествие и с Велик Йордановски водосвет пред Духовно историческия център „Свети Паисий Хилендарски”. След освещаването на водата, литийното шествие продължи до централния площад, където, заедно с възрастните, дойдоха и десетки деца от класовете по вероучение.

Богоявленският кръст бе хвърлен за здраве във водата на фонтана, а за „спасяването” му се надпреварваха осем млади мъже. Първи до кръста стигна 17-годишния банскалия Петър Насков Пенчов от 11 клас на СУ”Неофит Рилски”.
Кметът Иван Кадев, заместниците му Сашка Въчкова, Стойчо Баненски, Костадин Атанасов и секретарят Иван Докторов поздравиха младежа и му пожелаха много здраве и късмет.

Материалът Богоявление е! Големият празник бе отбелязан подобаващо в цялата страна (снимки) е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top