Bgtourism.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Мадан и неговите околности – новото туристическо приключение

Територията на община Мадан е живописна картина, съставена от синкавите планински гърбици на стръмни планински ридове и дълбоки зелени долини, в които си проправят път реките Маданска, Арда и Черна.

Тук природата е съхранена в своето хилядолетно богатство и това е предимството на планината, наотдалечеността от големите урбанистични центрове. На южната граница на общината, в Жълти дял на родопския Горноарденски район, се извисява връх Бучовица (1404 м) – най-високият връх в община Мадан. На територията на общината попада и част от защитената зона „Циганско градище“, която опазва ценни природни местообитания и ендемични видове.

Град Мадан е прекрасна отправна точка за туристите – тук теренът предлага приятни пътешествия както за семейства с деца, така и за хора, търсещи по-сериозни планински предизвикателства. От града можете да се отправите за своето туристическо приключение в различни посоки.

Тук са обособени и добре маркирани четири основни туристически маршрута, като най-наситения със забележителности е

туристически маршрут: Мадан – село Върба – местност Кечикая с крепостта Козяк – скално светилище Рим папа – пещера Малката дупка – скално светилище Гъбата, Триъгълната пещера – скално светилище Бабата и Римска галерия (5,8 км).

Началото му започва от Рудник IX-ти септември, който се намира на около 1,5 км от Мадан в посока пещерата Шаренка. От нея пътникът се отправя към село Върба и една от най-големите местни забележителност Кечикая– Козя скала. Местността е осеяна с внушителни скали, но се върви по чудесни поляни, обсипани през пролетта и лятото с цветя. От Кечикая се открива широкапанорама към далечни върхове и долини, а в далечината се червенеят покривите на къщите в Рудозем. На най-високата част на местността Кечикая, върху хълм, чиито скални отвеси от изток достигат 300 метра, се очертават останките на късносредновековната крепост Козник. Пътеката ни отправя към скалата Рим папа, която е висока около 50 м и наподобява човек с наметало. Зад нея са намерени останки от тракийско скално светилище със следи от глинен водопровод – най-голямото светилище в региона. Оттук маркировката отвежда пътника към пещерата Малката дупка и скалнотосветилище Гъбата. Скалният феномен представлява отвесна скала, висока около 30 м с гъбообразен връх. На върха й са изкопани култови ямички и басейнчета с каналчета за изтичане на течности. В подножието на Гъбата съзираме Триъгълната пещера, чието име произтича от формата на входа й. Тя е сравнително малка на площ, дълга е само около 30 м, но е била обитавана в бронзовата и в ранножелязната епохи.

Оттук пътеката отвежда към скалното светилище Бабата. То е разположено в скален масив с малка пещера и стара дъбова гора, подходящ за туристи и алпинисти, за природолюбители и гъбари. Следвайки пътеката по скалния масив, пътникът стига до Римската галерия – останки от рудник от тракийско и римско време. Оттук екомаршрутът ни връща към изходната точка – Мадан.

Но градът предлага още посоки, в които гостите му да се да се запознаят с близките забележителности. Маданчани се гордеят с първата пещера-музей в България. Тя се достига по

туристически маршрут: Мадан – пещера-музей Шаренка (1,1 км).

Пещерата се намира на 3 км от града, на левия бряг на дълбок пролом. Обитавана е от VIII в. пр. Хр., като едновременно чак до края на античността в нея е добивана и топена руда. Благодарение на местнитеинициатива и усилия, „Шаренкае превърната в своеобразен музей на рударството в Родопите. Тук посетителите могат да разгледат две зали. Малката еголяма около 100 ĸв. м и е висока средно около 5 м. По къс и стръмен коридор се стига до Гoлямaтa зaлa. В пещерата е експонирана уникална музейна сбирка от автентични древни сечива и керамика, а 10 восъчни човешки фигури представят бита и рудодобивните дейности на траките. Тук са обособени три музейни комплекса: „Човешко обиталище”, „Добив на руда” и „Топене на руда”. Срещу входа на пещерата, малък водопад разхлажда посетителите през лятото, а в близост е изградена градинска беседка с чешма. До пещерата се стига както по асфалтов път от 1,9 км, така и по планинска пътека, дълга 1,1 км.

От града можем да изберем трети

туристически маршрут: Мадан – село Мъглища – пещера Дупката (5,5 км).

Екопътеката започва от западния край на града. Карстовата пещера Дупката се намира на около 2 км от с. Мъглища. Пещерата има обща дължина 107 м и малко след входа се разделя в две разклонения. Първата галерия е много кратка и тясна. Втората води до голяма зала с подземно езеро. Пещерата е дом на четири защитени вида прилепи.

Гостите на Мадан имат и друга добра възможност да обходят планинските пътеки и да се любуват на местните забележителности по

туристически маршрут: Мадан – скален масив Конската глава (10,75 км).

Тръгва се от източния край на града, преминава се през село Арпаджик и се стига до село Лещак, край което се намира скалния масив Конската глава. Този причудлив природен феномен се възвисява над 100метрова пропаст. Човешкото въображение е съзряло в една масивна скална формация образа на кон. Заради популярността на Конската глава, това място е обвито от множество легенди, а екомаршрутът, достигащ до нея, е най-дългият и най-посещаван в района на Мадан. Около живописните скали са изградени и беседки за отдих и барбекю.

Община Мадан е прекрасно място насред могъщите и магнетични Родопи, което пленява със своята красота, самобитност, природни и археологически забележителности, място, което приканва да бъде открито и заобичано от всеки завинаги.

Автор Ира Антонова

www.mycaves.eu

Материалът Мадан и неговите околности – новото туристическо приключение е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top