Umberto & Co. привлича жителите на София и туристите с литературни съкровища и авторски десерти, звездата в менюто е “Жълтото паве”
Руслан ЙОРДАНОВ
София. В сърцето на София има едно специално място, което съчетава изтънчен вкус, внимание към детайла и културно вдъхновение – Umberto & Co. Пространството предлага две нива. На първото посетителите могат да изберат книги, списания или картички, а стълбите надолу отвеждат посетителите до кафене с авторски десерти на шеф Миглена Павлова, където всяко предложение има собствена история и създава уникално гастрономическо преживяване за жителите и гостите на столицата.
Сред звездите на менюто е „Жълтото паве“. Това е шоколадов десерт, вдъхновен от емблематичните софийски павета. Приготвен без глутен и без лактоза, с естествен цвят от куркума, той е не само вкусен, но и символичен прочит на духа на столицата.

„Нашият десерт „Жълтото паве“ е истински разказ за София. Вдъхнових се от историята на жълтите павета, които някога са били и на улица „Славянска“, където се намираме. Исках да създам десерт, който да бъде съвременно прочитане на класическата торта Гараш – по-лека, с черен шоколад 70% Valrhona, без мляко и сметана, и с кокосова захар вместо бяла захар. В блата добавих кора от лайм, а кремът е направен по нова концепция за по-здравословни десерти. Към павето има украса с кестеново листо, направено от кестеново брашно, за да се пресъздаде атмосферата на София и да напомня на песента „Булавардът“ на Михаил Белчев, която аз много обичам. Десертът е на основата на торта Гараш по рецепта от 1936 година, открита в читалнята на Софийския университет и вдъхновена от популярната торта, създадена в Русе през 1885 година. Това е нашият начин да отдадем уважение към града и историята му, съчетавайки традицията на български десерт с авторски прочит.“, споделя пред Bgtourism.bg Миглена Павлова, шеф-сладкар.
Сред другите изкушения в менюто са:
Le Riz au lait – Млякото с ориз е един от най-разпространените десерти в света и съществуват многобройни негови версии – с екзотични подправки, с плодове, с ядки и шоколад, с яйца и с брашно, дори с ферментирало мляко в някои части на Азия. Споменава се още в някои древни епоси, а в античния Рим и във Византия се е считало за лечебна храна. Познатият от детството вкус се дължи на легендарния Auguste Escoffier, който през 1927 г. установява като правило подправянето на десерта само с ванилия или с лимонова кора. В Umberto & Co. този лек и въздушен десерт се приготвя с упояваща ванилия от Таити, сърце от карамел, крехка шоколадова черупка и фина канелена бисквитка.

La Pavlova – Известната торта е създадена в началото на XX в. и споровете за нея са свързани не само с това коя е родината й – Австралия или Нова Зеландия, но и дали да се приготвя с киви, с червени плодове или с шоколад. Безспорното е, че тортата е създадена в чест на руската балерина Анна Павлова и че вкусът й е завладяващ. Десертът в столичното кафене е истински танц между класическото съчетание на целувка с нежен сметанов крем и пресни плодове и лекотата на хрупкави пеперуди с розов пипер, кацнали на пухкав облак от овче кисело мляко, под който са скрити парченца зелени смокини.

Le Citron – Хрупкава бисквитка с лешниково брашно, последвана от нежен бадемов крем, върху който удобно се разполагат гел с лайм и босилек, наситен лимонов крем и ефирен италиански меренг.

La Tarte Tatin – Сладкишът с ябълки, наречен на името на сестрите Tatin, се появява погрешка преди 120 години в малко селце на 200 км от Париж, но и до днес остава любим на много хора – нежни ябълки, карамел и хрупкава основа от маслено тесто. В Umberto & Co. ябълките са печени с кокосова захар, а маслената бисквитка е обогатена с бадемово брашно и се сервира със сладолед.

La Zuppetta di frutti rossi – Популярна италианска плодова „супа“ с червени плодове, сладолед и фин малинов сос, с френска версия, приготвяна с червено вино. В чест на Умберто Еко и вдъхновени от неговата философия, в Umberto & Co. този десерт се представя с наситен малинов сос, пресни плодове, хрупкави филирани бадеми и сладолед.
Менюто на Umberto & Co. е създадено за онези, които ценят висококачествени продукти, въображение и прецизност, превръщайки всяко посещение в незабравимо изживяване.

Книжарницата е място за „препрочитатели“, които могат да се потопят в литературни светове, докато се наслаждават на кафе или десерт.

Както пише Владимир Набоков в „Лекции за литературата“: „Добрият читател, големият читател, активният и творческият читател е препрочитател.“
Точно тази философия вдъхновява създателите на Umberto & Co. – хора, които ценят детайлите и нюансите, независимо дали става дума за книги, десерти или взаимоотношения. Пространството е тяхната покана за всички, които искат да се потопят в света на литературата, кулинарното изкуство и вниманието към малките, но важни моменти.
Адресът, на който може да откриете това специално място в София, е ул. „Славянска“ 14.


Материалът Umberto & Co. привлича жителите на София и туристите с литературни съкровища и авторски десерти, звездата в менюто е “Жълтото паве” е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.









