Bgtourism.bg    Airnews.bg    Spatourism.bg    Jobs.bgtourism.bg    Destinations.bg

Uva Nestum – еталон на винения туризъм в България (снимки+видео)

Руслан ЙОРДАНОВ
Гоце Делчев. В сърцето на Долината на Места, сгушена между четири планини, се намира семейната бутикова изба Uva Nestum. Създадена през 2009 година, тя е резултат от отдадената работа на дамски екип – Магдалена Биларева и Димка Медарева, които съчетават прецизност, страст и любов във винопроизводството. С лимитирано производство от близо 20 хиляди бутилки годишно, избата предлага вина, които отразяват уникалния характер на местния тероар и носят ясно разпознаваем почерк.

Комплексът заема площ от 77 декара в красивата долина на река Места и включва хотел с 24 стаи и 9 апартамента, бутикова изба, ресторант-енотека, спортен център с мини футболно игрище и два тенис корта, просторен парк с две езера, СПА център с площ от 2000 кв. м., конферентни зали.



Ресторантът предлага храна, произведена на място или доставена от подбрани местни производители, които споделят високи стандарти за качество и отношение към продукта.

Посещението ни в комплекс Uva Nestum Wine & Spa се състоя в рамките на информационен тур, организиран от Българската асоциация на винените професионалисти, по време на който лично собственикът Иван Биларев посрещна журналистите и представи философията на своето семейство.

Преминахме през всички части на комплекса – избата, лозята, хотела, спортния център, парка с двете езерата, галерията и собственото стопанство с градини и ферма за петли, кокошки и пуйки, запознавайки се с дългогодишната мисия на домакините да създават устойчив туристически продукт, който съчетава традиции, качество и регионална идентичност.




Името Ува Нестум носи символиката на мястото, от което произхожда. То съчетава латинските думи uva – „грозде“, и Nestum – старинното название, свързано с поречието на река Места. „Искахме името да разказва историята на нашия регион – тук, където Места дарява земята с плодородие и характер. Затова избрахме Uva Nestum – гроздето от Места“, споделя пред Bgtourism.bg собственикът Иван Биларев, който ни разкрива философията зад бранда. Името е естествен мост между природата, традицията и мисия на комплекса за развитието на винения туризъм.

Бутиковата изба е проектирана така, че да позволява пълен контрол върху производството. Над 20 декара собствени лозя се намират на около 500 метра надморска височина – естествено предимство, което осигурява благоприятни условия за узряване на гроздето.

Отглеждат се сортовете Рубин, Сира, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Тамянка и Мускат Отонел.

За производството на вината от Шардоне, Алиготе, Совиньон блан и Мавруд избата разчита на доверени гроздопроизводители, които работят при високи стандарти и осигуряват суровина от райони, в които тези сортове развиват пълния си потенциал. През последните години в Uva Nestum се винифицира с голям успех и бяло вино от червения сорт Рубин.

Производственият процес е напълно затворен – от ръчното бране на гроздето до отлежаването на виното в избата и реализирането му на място. Концепцията на семейството е свързана с местната общност. Ако продукти не може да бъдат произведени в рамките на стопанството, се доставят от регионални производители, с които Uva Nestum поддържа устойчиви партньорства. Това позволява контрол върху качеството и поддържане на икономическия и културен живот в района.

Комплексът е дело на архитекта Лило Попов и е удостоен с множество отличия, сред които Сграда на годината 2016 в категория хотели, Фасада на годината, Архитектон, както и награди за най-добър бутиков, най-добър петзвезден СПА хотел до 100 стаи и др.


Ежегодно в Uva Nestum се провеждат пленери на водещи български художници, чиито творби украсяват общите пространства на хотела и стаите, превръщайки го в своеобразна галерия.



Философията, която обединява всички елементи на комплекса, е основана на няколко принципа: постоянство в качеството без компромис с продуктите и консумативите, грижа за госта и детайла, гостоприемство и лично отношение, както и семейно управление, което осигурява автентичност и устойчивост.

Семейство Билареви работят рамо до рамо. Иван Биларев ръководи общото развитие, сестра му е главен технолог, дъщеря му управлява комплекса, а баща му, който е на 90 години, продължава да се грижи за лозята.

По време на информационния тур гостите се запознаха отблизо с историята на избата, с процесите във винопроизводството, със стопанството и с философията, която превръща Uva Nestum в една от най-завършените и устойчиви дестинации за винен туризъм у нас. Виното тук не е само напитка, то e резултат от труд, традиция, научен подход и любов към земята. Именно това превръща Uva Nestum в място, което предлага автентично и незабравимо преживяване от най-висок клас, което кара гостите да се връщат отново, и отново…

Снимки и видео Руслан Йорданов, Uva Nestum

Материалът Uva Nestum – еталон на винения туризъм в България (снимки+видео) е публикуван за пръв път на Bgtourism.bg – Най-важното от туризма!.

Сподели:
Top